Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

To przepis mojej mamy – pyszne ciasto, które można udekorować polewą lub kremem, aby było nieco bardziej wykwintne.

Składniki:

  • 1 szklanka (145 g) daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1 szklanka (235 ml) wrzątku
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką blaszkę o wymiarach 23×33 cm.

2W małej misce wymieszać daktyle z wrzątkiem; odstawić, aby ostygły.

3W średniej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i kakao. Odstawić.

4Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka. Dodać mąkę na przemian z przestudzoną mieszaniną wody z daktylami. Dodać posiekane orzechy i 1/2 szklanki groszków czekoladowych.

5Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki. Posypać po wierzchu resztą groszków.

6Piec w 175 stopniach C przez 45 do 60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

Porcja dla:

24 osób