30 min.
60 min.
150 min.
Smaczne ciasto z masą makową z dodatkiem bakalii. Można użyć gotowej mieszanki suszonych owoców i orzechów.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Mak zalać wodą i gotować przez 4 minuty. Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
3Przygotować ciasto: 4 jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę, mleko, cukier i proszek, i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej tortownicy.
4Na patelni rozpuścić 100 g masła, dodać cukier, cukier waniliowy i miód, wymieszać. Dodać zmielony mak.
5Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy makowej, a białka ubić na sztywną pianę.
6Do maku dodać olejek migdałowy i bakalie, cały czas mieszając podgrzewać, aż będzie gorący.
7Na końcu do maku dodać pianę z białek, wymieszać. Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy.
8Piec przez 1 godzinę.
Porcja dla:
15 osób