Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

Smaczne ciasto z masą makową z dodatkiem bakalii. Można użyć gotowej mieszanki suszonych owoców i orzechów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Mak zalać wodą i gotować przez 4 minuty. Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.

3Przygotować ciasto: 4 jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę, mleko, cukier i proszek, i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej tortownicy.

4Na patelni rozpuścić 100 g masła, dodać cukier, cukier waniliowy i miód, wymieszać. Dodać zmielony mak.

5Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy makowej, a białka ubić na sztywną pianę.

6Do maku dodać olejek migdałowy i bakalie, cały czas mieszając podgrzewać, aż będzie gorący.

7Na końcu do maku dodać pianę z białek, wymieszać. Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy.

8Piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

15 osób