Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszne i proste ciasto dla miłośników imbiru. Chrupiące ze słodko-ostrą polewą. Zamiast tej polewy można przygotować zwykły lukier i dodać do niego nieco mielonego imbiru.

Składniki:

  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki (110 g) cukru
  • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić foremkę.

2Zmiksować masło z cukrem. Dodać mąkę, imbir i proszek, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 20-25 minut.

3W rondelku wymieszać wszystkie składniki na polewę. Podgrzewać, aż się stopią.

4Rozprowadzić na upieczonym cieście i pokroić na kwadraty. Odstawić do zastygnięcia.

Porcja dla:

12 osób