Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszne i proste ciasto dla miłośników imbiru. Chrupiące ze słodko-ostrą polewą. Zamiast tej polewy można przygotować zwykły lukier i dodać do niego nieco mielonego imbiru.
Składniki:
- 130 g masła
- 1/2 szklanki (110 g) cukru
- 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić foremkę.
2Zmiksować masło z cukrem. Dodać mąkę, imbir i proszek, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 20-25 minut.
3W rondelku wymieszać wszystkie składniki na polewę. Podgrzewać, aż się stopią.
4Rozprowadzić na upieczonym cieście i pokroić na kwadraty. Odstawić do zastygnięcia.
Porcja dla:
12 osób