Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

To ciasto zawsze robiło za tort urodzinowy u mojej znajomej. Bezglutenowy biszkopt, bez mąki, którą tu zastępują orzeszki laskowe.

Składniki:

  • 340 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 125 g cukru kryształu
  • 6 białek
  • 475 ml śmietany tortowej (36%)
  • 1/8 szklanki (15 g) orzechów laskowych, posiekanych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę. Orzechy zmielić, wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.

2W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać zmielone orzechy, wymieszać.

3W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 białek do masy żółtkowej, szybko wymieszać, a następnie dodać resztę piany.

4Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 60-70 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotknięciu. Odstawić do przestudzenia.

5Przestudzone ciasto przeciąć w poprzek na 3 blaty. Śmietanę ubić na sztywno i przełożyć każdą warstwę ciasta, posmarować wierzch i boki. Posypać orzechami laskowymi.

Porcja dla:

12 osób