30 min.
60 min.
90 min.
To ciasto zawsze robiło za tort urodzinowy u mojej znajomej. Bezglutenowy biszkopt, bez mąki, którą tu zastępują orzeszki laskowe.
Składniki:
- 340 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 125 g cukru kryształu
- 6 białek
- 475 ml śmietany tortowej (36%)
- 1/8 szklanki (15 g) orzechów laskowych, posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę. Orzechy zmielić, wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
2W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać zmielone orzechy, wymieszać.
3W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 białek do masy żółtkowej, szybko wymieszać, a następnie dodać resztę piany.
4Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 60-70 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotknięciu. Odstawić do przestudzenia.
5Przestudzone ciasto przeciąć w poprzek na 3 blaty. Śmietanę ubić na sztywno i przełożyć każdą warstwę ciasta, posmarować wierzch i boki. Posypać orzechami laskowymi.
Porcja dla:
12 osób