Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jest to pyszny, zwykły pudding z chleba. Taki pudding robiła często moja mama i zawsze bardzo nam smakował.

Składniki:

  • 10 kromek białego pieczywa pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 jaj

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Lekko posmarować masłem dwulitrowe naczynie do pieczenia (żaroodporne, silikonowe, brytfankę, itp.).

2Kostki chleba wymieszać dobrze z masłem, cynamonem i rodzynkami i przełożyć do naczynia do pieczenia.

3Jajka zmiksować z cukrem, wanilią i solą. Dodać mleko, dobrze wymieszać i zalać tym kostki chleba.

4Posypać gałką muszkatołową. Piec przez 25 minut.

Porcja dla:

6 osób