Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny aromatyczny piernik z dodatkiem orzechów, suszonej żurawiny i moreli. Najlepiej upiec go na 3 dni przed planowaną konsumpcją!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.

2Jajka zmiksować z cukrem.

3Mąkę przesiać z przyprawami, proszkiem, sodą i kakao. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.

4Dodać marchewkę i olej, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i suszone owoce, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki.

5Piec przez 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

Porcja dla:

15 osób