Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Pyszny aromatyczny piernik z dodatkiem orzechów, suszonej żurawiny i moreli. Najlepiej upiec go na 3 dni przed planowaną konsumpcją!
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 przyprawa do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.
2Jajka zmiksować z cukrem.
3Mąkę przesiać z przyprawami, proszkiem, sodą i kakao. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
4Dodać marchewkę i olej, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i suszone owoce, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki.
5Piec przez 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
Porcja dla:
15 osób