30 min.
45 min.
75 min.
Pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt z dodatkiem budyniu pieczony z masą budyniową i obłożony ananasem.
Składniki:
- 75 g masła jogurtowego
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 300 g musu jabłkowego
- 200 g mąki
- 2,5 opakowania (po 45 g) budyniu waniliowego
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli
- 1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
- 100 ml maślanki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Natłuścić tortownicę.
2Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mus, cały czas ucierając.
3Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
4Stopniowo dodawać maślankę i mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 30 minut.
5W międzyczasie przygotować krem. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Proszek budyniowy wymieszać z sokiem ananasowym, cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń, gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodać ser, jajko i 3 łyżki soku ananasowego. Dokładnie wymieszać.
6Masę budyniową wyłożyć na podpieczony placek, na wierzchu ułożyć kawałki ananasa i piec przez kolejne 20 minut.
Porcja dla:
16 osób