Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt z dodatkiem budyniu pieczony z masą budyniową i obłożony ananasem.

Składniki:

  • 75 g masła jogurtowego
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g musu jabłkowego
  • 200 g mąki
  • 2,5 opakowania (po 45 g) budyniu waniliowego
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • 100 ml maślanki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Natłuścić tortownicę.

2Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mus, cały czas ucierając.

3Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

4Stopniowo dodawać maślankę i mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 30 minut.

5W międzyczasie przygotować krem. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Proszek budyniowy wymieszać z sokiem ananasowym, cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń, gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodać ser, jajko i 3 łyżki soku ananasowego. Dokładnie wymieszać.

6Masę budyniową wyłożyć na podpieczony placek, na wierzchu ułożyć kawałki ananasa i piec przez kolejne 20 minut.

Porcja dla:

16 osób