20 min.
30 min.
90 min.
Tarta agrestowa, która zawsze wychodzi doskonale. Zawsze używam takich blaszek do tarty, z których można wyjąć spód – wtedy można ładnie zaprezentować upieczone ciasto.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1Ciasto: w robocie kuchennym zmiksować mąkę z masłem i solą na grudkowatą mieszaninę. Dodać trochę zimnej wody i znów uruchomić robot – ale dodać tylko tyle wody, aby mieszanina zbiła się w kulę. Owinąć ciasto w folię spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na 30 minut.
2Wyłożyć ciasto na dno blachy do tart o średnicy 23 cm i uformować brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
3Rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż będzie lekko złociste, ale nie brązowe. Odstawić, aby ostygło. Nie wyłączać piekarnika!
4Odcedzić agrest, zachowując syrop. Odmierzyć 400 ml syropu i wymieszać z imbirem.
5Wyłożyć agrest na podpieczonym cieście. Trochę syropu wymieszać z mąką kukurydzianą, aby nie było grudek. Pozostałą część syropu zagotować, a następnie wmieszać część wymieszaną z mąką kukurydzianą i gotować, mieszając cały czas trzepaczką, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się klarowna. Polać tym agrest.
6Białka ubić z solą i wanilią na sztywno i wyłożyć na agrest. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, aż beza się lekko przyrumieni i będzie sztywna w dotyku.
Porcja dla:
12 osób