15 min.
45 min.
60 min.
Super przepis na lato. Fantastyczne ciasto z truskawkowo-rabarbarowym nadzieniem. Na wierzch można przygotować albo ciasto francuskie, albo kruszonkę. Palce lizać!
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 500 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
- 6 łyżek (45 g) tapioki (lub mąki kukurydzianej)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. 1 częścią ciasta francuskiego wyłożyć głęboką blachę do tarty.
2Wymieszać rabarbar z truskawkami, skórką pomarańczową, cukrem i tapioką. Nałożyć tę mieszaninę do przygotowanego spodu. Przykryć drugą częścią ciasta i skleić brzegi. Posmarować po wierzchu mlekiem i posypać łyżką cukru.
3Piec w 205 stopniach C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
4Zamiast drugiej części ciasta francuskiego, mieszaninę owocową można przykryć kruszonką. W tym celu należy wymieszać mąkę z cukrem. Dodać posiekane masło i wymieszać w pacach. Mieszanina ma być grudkowata. Wyłożyć ją na nadzienie owocowe i wstawić do piekarnika. Piec jak w punkcie 3.
Porcja dla:
8 osób