60 min.
50 min.
64910 min.
Piernik, za którego przygotowanie należy zabrać się już w połowie listopada. Najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Miękki, smaczny i pachnący przyprawami korzennymi. Przełożony powidłami, wiśniami lub masa orzechową. Gości na moim stole co roku 🙂
Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 torebki przyprawy do piernika (razem 60 g)
- powidła śliwkowe
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g suszonych fig, posiekanych
- dżem wiśniowy
Przygotowanie:
1Przygotowanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
2Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika.
3Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
4Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać.
5Piec 3-4 dni przed Świętami.
6Pieczenie: Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
7Ciasto z góry jest troszkę twardawe, nie należy się tym przejmować, właśnie takie ma być. Należy przeciąć je nożem na pół. Jedną część rozwałkować podsypując mąką (najlepsza grubość około 1 cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 170ºC przez około 20-25 minut (zależy od grubości placka).
8Drugą część ciasta również rozwałkować i upiec tak samo. Placki ostudzić.
9Podgrzać powidła śliwkowe i wymieszać z posiekanymi orzechami i figami.
10Ostudzone placki przekroić w poprzek na dwie części. Jedną przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami i pokrojonymi figami.
11Drugi placek przełożyć tylko dżemem wiśniowym. Oba przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć (np. dużą książką). Odstawić do ‚skruszenia’ na 3-4 dni.
12Polewa czekoladowa: Rozpuścić masło, dodać cukier, wodę, mleko i kakao – dokładnie wymieszać.
13Polewą czekoladową polać piernik przełożony powidłami śliwkowymi.
14Lukier: Cukier puder przesiać do miski, wlać gorącą, przegotowaną wodę i energicznie ucierać.
15Lukrem polać piernik przełożony dżemem.
16Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Porcja dla:
2 osób