Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prawdziwie świąteczne ciasto – tradycyjny mazurek na kruchym cieście z waniliową polewą, ozdobiony orzechami.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 białka
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.

2Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.

3Do masy dodawać na przemian mąkę, orzechy i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 20 minut.

4Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Polewę rozsmarować na upieczonym cieście, udekorować orzechami i wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty.

Porcja dla:

15 osób