Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Prawdziwie świąteczne ciasto – tradycyjny mazurek na kruchym cieście z waniliową polewą, ozdobiony orzechami.
Składniki:
- 150 g masła
- 8 łyżek cukru
- 3 białka
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.
2Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.
3Do masy dodawać na przemian mąkę, orzechy i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 20 minut.
4Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Polewę rozsmarować na upieczonym cieście, udekorować orzechami i wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty.
Porcja dla:
15 osób