15 min.
90 min.
105 min.
Uwielbiałam jeździć do babci na świeżo upieczoną tartę rabarbarową. Teraz mam przepis i mogę ją upiec w każdej chwili!
Składniki:
- 170 g masła
- 220 g mąki pszennej, podzielonej na 2 części
- 1 łyżka cukru
- 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 235 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 550 g cukru
- 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1Ciasto: nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C, lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm. W średniej misce wymieszać mikserem masło z 1,5 szklanki mąki i 1 łyżką cukru. Wyłożyć mieszaninę na dno i brzegi naczynia żaroodpornego, docisnąć dłonią i piec przez 15 minut, aż lekko stwardnieje.
2Nadzienie: w dużej misce wymieszać 6 żółtek z 4 łyżkami mąki, skondensowanym mlekiem, 2 szklankami cukru i rabarbarem. Dobrze wymieszać i wlać na przestudzone ciasto. Piec 1 godzinę, aż zgęstnieje.
3Pianka: W dużej misce ubić lekko pianę z 6 białek. Mieszając, dodać cukier i wanilię i ubić na sztywno. Rozprowadzić ubite białka na rabarbarze i piec 10 do 20 minut, aż wierzch uzyska złoty kolor.
Porcja dla:
15 osób