Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Uwielbiałam jeździć do babci na świeżo upieczoną tartę rabarbarową. Teraz mam przepis i mogę ją upiec w każdej chwili!

Składniki:

  • 170 g masła
  • 220 g mąki pszennej, podzielonej na 2 części
  • 1 łyżka cukru
  • 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 235 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 550 g cukru
  • 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Ciasto: nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C, lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm. W średniej misce wymieszać mikserem masło z 1,5 szklanki mąki i 1 łyżką cukru. Wyłożyć mieszaninę na dno i brzegi naczynia żaroodpornego, docisnąć dłonią i piec przez 15 minut, aż lekko stwardnieje.

2Nadzienie: w dużej misce wymieszać 6 żółtek z 4 łyżkami mąki, skondensowanym mlekiem, 2 szklankami cukru i rabarbarem. Dobrze wymieszać i wlać na przestudzone ciasto. Piec 1 godzinę, aż zgęstnieje.

3Pianka: W dużej misce ubić lekko pianę z 6 białek. Mieszając, dodać cukier i wanilię i ubić na sztywno. Rozprowadzić ubite białka na rabarbarze i piec 10 do 20 minut, aż wierzch uzyska złoty kolor.

Porcja dla:

15 osób