Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
To ciasto jest wielofunkcyjne – może robić za chlebek trochę na słodko, trochę z korzennym aromatem, piernik – jeśli dodamy więcej bakalii, albo po prostu jako ciasto, ozdobione polewą czekoladową.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
2Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i dalej miksować.
3Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać cukinię i orzechy i wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.
4Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy jest gotowe.
Porcja dla:
8 osób