Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

To ciasto jest wielofunkcyjne – może robić za chlebek trochę na słodko, trochę z korzennym aromatem, piernik – jeśli dodamy więcej bakalii, albo po prostu jako ciasto, ozdobione polewą czekoladową.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.

2Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i dalej miksować.

3Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać cukinię i orzechy i wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.

4Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy jest gotowe.

Porcja dla:

8 osób