Czas przygotowania:
180 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
270 min.

Klasyczny czekoladowy tort z masą wiśniową! Czekoladowy biszkopt nasącza się w syropie z wiśniówki, a następnie przekłada masą wiśniową, wiśniami i bitą śmietaną. Wyśmienity na specjalne okazje.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 100 g stopionej czekolady deserowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczka kirszu lub wiśniówki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Biszkopt: w dużej misce zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.

3W drugiej misce ubić na sztywno białka. Wmieszać je do stopionej czekolady. Połączyć z masą z żółtek.

4Formę na suflet posypać mąką i wlać do niej ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (nóż wbity w ciasto powinien wyjść z niego czysty). Wyjąć z formy i ostudzić.

5Syrop: do rondelka wlać 1 łyżkę wody i dodać cukier. Podgrzewać, aż syrop zacznie się gotować. Wmieszać kirsz i podgrzewać jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.

6Za pomocą dużego noża do chleba pokroić biszkopt w poziomie na 3 części. Każdą warstwę nasączyć w w 1/3 syropu. Odstawić, aby ostygły.

7Masa wiśniowa: zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i kirsz. Miksować, aż masa będzie kremowa i gładka. Odstawić.

8W osobnej misce ubić śmietanę z 2 łyżeczkami cukru. Odstawić.

9Sposób złożenia: pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć na duży talerz, posmarować 1/2 kremu wiśniowego. Na kremie ułożyć połowę wiśni i pokryć je 1/3 bitej śmietany.

10Na śmietanie ułożyć drugą część biszkoptu. Posmarować pozostałym kremem, na tym ułożyć wiśnie i przykryć 1/3 bitej śmietany.

11Na tym ułożyć ostatni biszkopt, a na nim rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (ale na maksimum 48 godzin).

Porcja dla:

12 osób