Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
125 min.

To ciasto w kształcie króliczka można też przygotować z ulubionego ciasta (biszkoptu albo murzynka). To świetny pomysł na fajne ciasto, bo nie trzeba do niego foremki w kształcie króliczka!

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 250 ml wrzącej wody
  • Krem maślany:-klik

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

2W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.

3Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.

4Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować krem do dekoracji zgodnie z przepisem.

5Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy – to będzie głowa króliczka.

6Z drugiego ciasta wyciąć uszy – wykrawając po łuku ciasto z „boków” koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.

7Posmarować kremem całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi – będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek.

Porcja dla:

24 osób