30 min.
35 min.
125 min.
To ciasto w kształcie króliczka można też przygotować z ulubionego ciasta (biszkoptu albo murzynka). To świetny pomysł na fajne ciasto, bo nie trzeba do niego foremki w kształcie króliczka!
Składniki:
- 300 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 75 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 250 ml wrzącej wody
- Krem maślany:-klik
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
2W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.
3Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
4Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować krem do dekoracji zgodnie z przepisem.
5Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy – to będzie głowa króliczka.
6Z drugiego ciasta wyciąć uszy – wykrawając po łuku ciasto z „boków” koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.
7Posmarować kremem całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi – będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek.
Porcja dla:
24 osób