80 min.
60 min.
220 min.
Pyszny mazurek z cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta, przekładany masami: makową, orzechową i powidłem śliwkowym. Polany czekoladą. Prawdziwa uczta dla smakoszy!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 60 g drożdży
- 200 g margaryny
- 2 szklanki (450 g) maku
- 2 szklanki (450 ml) mleka
- 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
- 4 białka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
- 1 szklanka (225 ml) gorącego mleka
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kakao
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1Ciasto: Tłuszcz wysiekać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki z tłuszczem. Dożdże rozkruszyć i dodać do reszty składników. Ciasto zarobić i ugniatać, aż połączy się na jednolitą, gładką masę. Podzielić na 4 części i wstawić na godzinę do lodówki.
2Masa makowa: Mak zagotować w mleku, jak zawrze zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Odsączyć i zmielić 3 razy. W rondelku roztopić masło, dodać zmielony mak, cukier i cukier waniliowy i chwilę podsmażać. Dodać skórkę pomarańczową i bakalie. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.
3Masa orzechowa: Zmielone orzechy zalać szklanką gorącego mleka. Dodać cukier, masło i kakao, i dobrze wymieszać. Na końcu dodać aromat i bułkę tartą, i wymieszać.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić prostokątną blaszkę.
5Stolnicę oprószyć mąką i każdą część ciasta cieniutko rozwałkować na długość i szerokość blaszki.
6Układać warstwy: ciasto, powidło, ciasto, masa makowa, ciasto, masa orzechowa, ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
7Przed wstawieniem do piekarnika nakłuć powierzchnię ciasta w kilku miejscach. Piec przez 1 godzinę
8Polewa: W rondelku na małym ogniu rozpuścic wszystkie składniki na jednolitą polewę. Ciepłą polewą dekorować mazurka, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Porcja dla:
20 osób