Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wspaniała, pachnąca szarlotka. Wilgotne, rozpływające się w ustach jabłka, pomiędzy warstwami kruchego ciasta! Doskonałe ciasto na każdą okazję! Pyszna na ciepło!

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Ciasto: Mąkę wysiekać za pomocą noża z masłem i margaryną. Dodać cukier, proszek, jajko i sok z cytryny, siekać, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie szybko zagnieść rękami. Podzielić na pół i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier i cukier waniliowy, i odstawić na 5 minut. Dodać cynamon i podsmażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

4Prostokątną foremkę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na pergaminie. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem, równo rozprowadzić jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również ponakłuwać widelcem.

5Piec przez 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

20 osób