Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wspaniały i wykwintny tort czekoladowy. Po raz pierwszy upiekł go Franz Sacher, z okazji kongresu wiedeńskiego. Należy do czołówki najlepszych tortów świata!

Składniki:

  • 140 g czekolady półsłodkiej
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

2W rondelku na parze roztopić czekoladę. Odstawić do przestygnięcia.

3Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierając. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.

4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm.

5Piec przez 50-60 minut. Dopiero gdy ciasto wystygnie, wyjąć je z tortownicy i przeciąć w poprzek na pół. Wierzchnią połowę odłożyć, a środek posmarować konfiturą. Tort złożyć, a wierzch i boki pokryć polewą.

6Polewa: W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą. Dodać kawę i zmiksować. Dodawać przesiany cukier i wanilię, miksujac do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłą polewę roprowadzić po wierzchu i bokach tortu.

Porcja dla:

12 osób