20 min.
60 min.
80 min.
Wspaniały i wykwintny tort czekoladowy. Po raz pierwszy upiekł go Franz Sacher, z okazji kongresu wiedeńskiego. Należy do czołówki najlepszych tortów świata!
Składniki:
- 140 g czekolady półsłodkiej
- 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
2W rondelku na parze roztopić czekoladę. Odstawić do przestygnięcia.
3Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierając. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm.
5Piec przez 50-60 minut. Dopiero gdy ciasto wystygnie, wyjąć je z tortownicy i przeciąć w poprzek na pół. Wierzchnią połowę odłożyć, a środek posmarować konfiturą. Tort złożyć, a wierzch i boki pokryć polewą.
6Polewa: W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą. Dodać kawę i zmiksować. Dodawać przesiany cukier i wanilię, miksujac do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłą polewę roprowadzić po wierzchu i bokach tortu.
Porcja dla:
12 osób