15 min.
35 min.
50 min.
Fantastyczny tort czekoladowy z dodatkiem kawy. Doskonale nadaje się na urodziny. Ciasto można też użyć do przygotowania babeczek.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
- 2 szklanki (400 g) cukru
- 3/4 szklanki (65 g) gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką.
2W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i z solą. Zrobić w środku zagłębienie.
3Dodać w nie jajka, kawę, maślankę, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Ciasto powinno być rzadkie. Przelać je do przygotowanych blaszek.
4Piec w 175 stopniach C przez 30-40 minut, aż do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut, a następnie wyjąć z blaszek. Przełożyć ulubionym nadzieniem i udekorować według upodobania.
Porcja dla:
24 osób