Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Fantastyczny tort czekoladowy z dodatkiem kawy. Doskonale nadaje się na urodziny. Ciasto można też użyć do przygotowania babeczek.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
  • 2 szklanki (400 g) cukru
  • 3/4 szklanki (65 g) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką.

2W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i z solą. Zrobić w środku zagłębienie.

3Dodać w nie jajka, kawę, maślankę, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Ciasto powinno być rzadkie. Przelać je do przygotowanych blaszek.

4Piec w 175 stopniach C przez 30-40 minut, aż do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut, a następnie wyjąć z blaszek. Przełożyć ulubionym nadzieniem i udekorować według upodobania.

Porcja dla:

24 osób