20 min.
30 min.
50 min.
Piekę to ciasto na każdą imprezę urodzinową. Nie zawiera mąki, więc mogą je jeść dzieci uczulone na gluten. Wiśnie w polewie czekoladowej można kupić w supermarkecie zamiast robić je samemu.
Składniki:
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 tabliczka czekolady
- 125 g mielonych migdałów
- 6 jajek, osobno białka i żółtka
- 1 tabliczka czekolady, stopiona
- 1 słoik wiśni w syropie
- 2 200 ml śmietany do ubijania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
3Czekoladę stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą (albo w krótkich cyklach w mikrofalówce) i wmieszać wraz z migdałami do masy maślanej.
4Wmieszać do masy żółtka.
5Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Odstawić aby ostygło.
6Wiśnie pokryć stopioną czekoladą i odłożyć, aby polewa stężała. Ubić śmietanę.
7W środku ciasta zrobić otwór i wypełnić go wiśniami i bitą śmietaną. Pokruszone ciasto wyjęte z otworu pokruszyć po wierzchu śmietany.
Porcja dla:
8 osób