Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Piekę to ciasto na każdą imprezę urodzinową. Nie zawiera mąki, więc mogą je jeść dzieci uczulone na gluten. Wiśnie w polewie czekoladowej można kupić w supermarkecie zamiast robić je samemu.

Składniki:

  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 tabliczka czekolady
  • 125 g mielonych migdałów
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1 tabliczka czekolady, stopiona
  • 1 słoik wiśni w syropie
  • 2 200 ml śmietany do ubijania

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.

3Czekoladę stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą (albo w krótkich cyklach w mikrofalówce) i wmieszać wraz z migdałami do masy maślanej.

4Wmieszać do masy żółtka.

5Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Odstawić aby ostygło.

6Wiśnie pokryć stopioną czekoladą i odłożyć, aby polewa stężała. Ubić śmietanę.

7W środku ciasta zrobić otwór i wypełnić go wiśniami i bitą śmietaną. Pokruszone ciasto wyjęte z otworu pokruszyć po wierzchu śmietany.

Porcja dla:

8 osób