60 min.
40 min.
280 min.
Smaczne ciasto, doskonałe na imprezy i spotknia towarzyskie. Ciasto biszkoptowe jasne i ciemne przekładane pysznym kremem budyniowym i polane polewą czekoladową.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dwie foremki – keksówki.
2Ciasto jasne Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do żółtek, na przemian z olejem, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do foremki.
3Ciasto ciemne W taki sam sposób przygotować ciasto ciemne. Kakao należy przesiać z mąką i proszkiem. Przelać do drugiej foremki.
4Piec obydwa ciasta przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek jest już suchy. Odstawić do przestudzenia, a następnie wyjąć z foremek i pokroić w około 1 cm plastry.
5Krem 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej jednej szklance zimnego mleka rozmieszać na gładko dwa rodzaje mąki i cukier waniliowy. Dodać do wrzącego mleka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
6Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
7Plastry ciasta smarować kremem, układając na przemian jasne i ciemne plastry, jeden za drugim, dociskając i sklejając każdą warstwę.
8Polewa W rondelku rozpuścić składniki na polewę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Polać nią ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Porcja dla:
20 osób