Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
280 min.

Smaczne ciasto, doskonałe na imprezy i spotknia towarzyskie. Ciasto biszkoptowe jasne i ciemne przekładane pysznym kremem budyniowym i polane polewą czekoladową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dwie foremki – keksówki.

2Ciasto jasne Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do żółtek, na przemian z olejem, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do foremki.

3Ciasto ciemne W taki sam sposób przygotować ciasto ciemne. Kakao należy przesiać z mąką i proszkiem. Przelać do drugiej foremki.

4Piec obydwa ciasta przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek jest już suchy. Odstawić do przestudzenia, a następnie wyjąć z foremek i pokroić w około 1 cm plastry.

5Krem 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej jednej szklance zimnego mleka rozmieszać na gładko dwa rodzaje mąki i cukier waniliowy. Dodać do wrzącego mleka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

6Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.

7Plastry ciasta smarować kremem, układając na przemian jasne i ciemne plastry, jeden za drugim, dociskając i sklejając każdą warstwę.

8Polewa W rondelku rozpuścić składniki na polewę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Polać nią ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

Porcja dla:

20 osób