Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bardzo prosta i szybka szarlotka – gotowa w godzinę.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, śmietanę i zgnieść ciasto. Wstawic do lodówki.
2Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Leciutko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i 1 opakowaniem cukru waniliowego.
3Wyjąć ciasto z lodówki i połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę okrytą papierem do pieczenia. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek, a drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach i wsypać na ciasto.
4Piec 45 minut w 200 stopniach C.
Porcja dla:
1 osoby