Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo prosta i szybka szarlotka – gotowa w godzinę.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, śmietanę i zgnieść ciasto. Wstawic do lodówki.

2Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Leciutko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

3Wyjąć ciasto z lodówki i połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę okrytą papierem do pieczenia. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek, a drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach i wsypać na ciasto.

4Piec 45 minut w 200 stopniach C.

Porcja dla:

1 osoby