Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Aby zaoszczędzić na czasie, kupuję gotowe kruche ciasto. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest obieranie i krojenie cebuli! Ale wystarczy przetrzeć łzy chusteczką, a później już można delektować się tą tartą. Znakomita jest także na zimno – można ją nawet zabrać jako lunch do pracy, albo na piknik.

Składniki:

  • 750 g drobno posiekanej cebuli
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 2 jajka
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć cebulę na oliwie, aby zmiękła.

3Teflonową formę do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć kruchym ciastem. Odkroić nadmiar.

4Przełożyć zeszkloną cebulę do dużej miski. Dodać jajka i starty ser. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać mieszaninę do przygotowanego ciasta i równomiernie ją rozłożyć.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż brzegi zaczną się przypiekać. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

8 osób