10 min.
30 min.
40 min.
Aby zaoszczędzić na czasie, kupuję gotowe kruche ciasto. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest obieranie i krojenie cebuli! Ale wystarczy przetrzeć łzy chusteczką, a później już można delektować się tą tartą. Znakomita jest także na zimno – można ją nawet zabrać jako lunch do pracy, albo na piknik.
Składniki:
- 750 g drobno posiekanej cebuli
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 2 jajka
- 50 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć cebulę na oliwie, aby zmiękła.
3Teflonową formę do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć kruchym ciastem. Odkroić nadmiar.
4Przełożyć zeszkloną cebulę do dużej miski. Dodać jajka i starty ser. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać mieszaninę do przygotowanego ciasta i równomiernie ją rozłożyć.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż brzegi zaczną się przypiekać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
8 osób