30 min.
160 min.
190 min.
Wspaniały placek nie tylko na święta. Bardzo aromatyczny i naszpikowany suszonymi owocami. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów pekan.
Składniki:
- 150 g suszonych moreli
- 230 ml (1 szklanka) wody
- 170 g masła
- 200 g (1 szklanka) cukru kryształu
- 4 jajka
- 150 g (1 szklanka) złotych rodzynek
- 450 g czerwonych i zielonych kandyzowanych wiśni
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. Natłuścić 2 foremki do babki z kominkiem o średnicy 23 cm.
2W rondelku na średnim ogniu rozgotować morele na papkę. Przetrzeć je przez sito i odstawić do przestygnięcia.
3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka miksować, aż uzyskają cytrynowy kolor. Białka ubić na sztywną pianę.
4Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i przetarte morele, cały czas ucierając.
5Wymieszać rodzynki z kandyzowanymi wiśniami, ananasem, suszonymi owocami i szklanką mąki.
6Pozostałą mąkę wymieszać z sodą oraz solą i, cały czas mieszając, stopniowo dodawać do masy morelowej na przemian z nektarem morelowym.
7Do mieszanki owocowej dodać ciasto i wymieszać.
8Na końcu dodać posiekane orzechy i ubite białka, i delikatnie wymieszać całość łyżką.
9Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 135 stopni C przez 2 godziny.
10Po upieczeniu ciasto udekorować kandyzowanym ananasem i wiśniami.
Porcja dla:
24 osób