Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
160 min.
Całkowity czas:
190 min.

Wspaniały placek nie tylko na święta. Bardzo aromatyczny i naszpikowany suszonymi owocami. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów pekan.

Składniki:

  • 150 g suszonych moreli
  • 230 ml (1 szklanka) wody
  • 170 g masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 150 g (1 szklanka) złotych rodzynek
  • 450 g czerwonych i zielonych kandyzowanych wiśni

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. Natłuścić 2 foremki do babki z kominkiem o średnicy 23 cm.

2W rondelku na średnim ogniu rozgotować morele na papkę. Przetrzeć je przez sito i odstawić do przestygnięcia.

3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka miksować, aż uzyskają cytrynowy kolor. Białka ubić na sztywną pianę.

4Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i przetarte morele, cały czas ucierając.

5Wymieszać rodzynki z kandyzowanymi wiśniami, ananasem, suszonymi owocami i szklanką mąki.

6Pozostałą mąkę wymieszać z sodą oraz solą i, cały czas mieszając, stopniowo dodawać do masy morelowej na przemian z nektarem morelowym.

7Do mieszanki owocowej dodać ciasto i wymieszać.

8Na końcu dodać posiekane orzechy i ubite białka, i delikatnie wymieszać całość łyżką.

9Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 135 stopni C przez 2 godziny.

10Po upieczeniu ciasto udekorować kandyzowanym ananasem i wiśniami.

Porcja dla:

24 osób