15 min.
35 min.
80 min.
Wspaniałe ciasto na każdą okazję – maślany spód dodaje słodkości do tego mocno cytrynowego kremu. Palce lizać! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniacznej
- 200 g masła
- 400 g cukru
- 600 ml śmietany kremówki 48%
- 4 jajka
- 3 duże cytryny, otarte ze skórki i wyciśnięte z soku
Przygotowanie:
1200 g mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać masło i wymieszać w dłoniach, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać 100 g cukru i wymieszać. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 20×30 cm i uklepać. Piec przez 10-15 minut.
4W międzyczasie roztrzepać śmietanę z 300 g cukru i jajkami. Dodać 100 g mąki oraz sok i skórkę z cytryn. Wymieszać na gładko.
5Wyjąć spód z piekarnika i natychmiast wylać na niego masę cytrynową.
6Piec przez 25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Porcja dla:
25 osób