Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wspaniałe ciasto na każdą okazję – maślany spód dodaje słodkości do tego mocno cytrynowego kremu. Palce lizać! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 200 g masła
  • 400 g cukru
  • 600 ml śmietany kremówki 48%
  • 4 jajka
  • 3 duże cytryny, otarte ze skórki i wyciśnięte z soku

Przygotowanie:

1200 g mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać masło i wymieszać w dłoniach, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać 100 g cukru i wymieszać. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 20×30 cm i uklepać. Piec przez 10-15 minut.

4W międzyczasie roztrzepać śmietanę z 300 g cukru i jajkami. Dodać 100 g mąki oraz sok i skórkę z cytryn. Wymieszać na gładko.

5Wyjąć spód z piekarnika i natychmiast wylać na niego masę cytrynową.

6Piec przez 25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Porcja dla:

25 osób