20 min.
30 min.
50 min.
Pyszne ciasto na letnie przyjęcie lub podwieczorek. Puszysty biszkopt wypełniony truskawkami i bitą śmietaną.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
2Jajka miksować z cukrem i wanilią przez około 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
3Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec przez 25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.
4Truskawki pokroić w cienkie plasterki. W rondelku stopić masło, dodać truskawki i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać cukier i ocet, i smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia.
5Biszkopt posmarować syropem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek.
6Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru i podawać z ciastem.
Porcja dla:
8 osób