Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne ciasto na letnie przyjęcie lub podwieczorek. Puszysty biszkopt wypełniony truskawkami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.

2Jajka miksować z cukrem i wanilią przez około 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.

3Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec przez 25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.

4Truskawki pokroić w cienkie plasterki. W rondelku stopić masło, dodać truskawki i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać cukier i ocet, i smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia.

5Biszkopt posmarować syropem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek.

6Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru i podawać z ciastem.

Porcja dla:

8 osób