Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszne ciasto świąteczne naszpikowane bakaliami. Są tu: rodzynki, orzechy, migdały, figi, można również dodać daktyle. Pycha!

Składniki:

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki koniaku lub wódki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Foremkę natłuścić.

2Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na raz, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać koniak.

3Rodzynki sparzyć i odsączyć. Wszystkie bakalie posiekać i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Dodać do ciasta.

4Ciasto przełożyć do foremki i piec przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.

Porcja dla:

16 osób