Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszne ciasto świąteczne naszpikowane bakaliami. Są tu: rodzynki, orzechy, migdały, figi, można również dodać daktyle. Pycha!
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki koniaku lub wódki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Foremkę natłuścić.
2Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na raz, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać koniak.
3Rodzynki sparzyć i odsączyć. Wszystkie bakalie posiekać i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Dodać do ciasta.
4Ciasto przełożyć do foremki i piec przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.
Porcja dla:
16 osób