Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Dostałem ten przepis od znajomej. Łatwo się go piecze i wspaniale smakuje jako podwieczorek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 2 łyżki pokruszonych krakersów
- 900 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Pokruszone krakersy wsypać na lekko posmarowane tłuszczem dno tortownicy o średnicy 23 cm.
2Wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Miksować na średniej prędkości aż wszystko się dobrze wymiesza. Dodać jajka, po jednym na raz, miksując dobrze po każdym dodaniu. Wmieszać sok cytrynowy, wanilię i skórkę cytrynową. Wlać ciasto do blaszki.
3Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez 50 minut. Odkroić ciasto od brzegów blaszki, ostudzić, a następnie zdjąć brzeg.
4W rondelku wymieszać dżem morelowy z wodą, podgrzewać, stale mieszając. Na serniku ułożyć truskawki i wyłożyć na nie mieszaninę z dżemem. Schłodzić.
Porcja dla:
12 osób