Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

Dostałem ten przepis od znajomej. Łatwo się go piecze i wspaniale smakuje jako podwieczorek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 2 łyżki pokruszonych krakersów
  • 900 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Pokruszone krakersy wsypać na lekko posmarowane tłuszczem dno tortownicy o średnicy 23 cm.

2Wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Miksować na średniej prędkości aż wszystko się dobrze wymiesza. Dodać jajka, po jednym na raz, miksując dobrze po każdym dodaniu. Wmieszać sok cytrynowy, wanilię i skórkę cytrynową. Wlać ciasto do blaszki.

3Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez 50 minut. Odkroić ciasto od brzegów blaszki, ostudzić, a następnie zdjąć brzeg.

4W rondelku wymieszać dżem morelowy z wodą, podgrzewać, stale mieszając. Na serniku ułożyć truskawki i wyłożyć na nie mieszaninę z dżemem. Schłodzić.

Porcja dla:

12 osób