Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Taki chlebek to doskonały upominek dla przyjaciół i sąsiadów zwłaszcza na Boże Narodzenie, a wtedy słoik można udekorować ładną etykietką i kolorową tkaniną. W oparciu o ten przepis można też tworzyć inne ciasta pieczone w słoiku, używając po prostu innych owoców. Trzeba tylko pamiętać, by słoiki nie były u góry zwężane!

Składniki:

  • 135 g (2/3 szklanki) masła lub margaryny
  • 535 g (2 i 2/3 szklanki) cukru
  • 4 jajka
  • 450 g (2 szklanki) rozgniecionych bananów
  • 160 ml (2/3 szklanki) wody
  • 415 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować tłuszczem wnętrze 8 prostych 1/2 litrowych słoików bez zwężenia pod wieczkiem.

2W dużej misce utrzeć na puszystą masę tłuszcz do pieczenia z cukrem. Ubić z jajkami, a następnie wymieszać z bananami i wodą. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i goździki. Dodać do masy bananowej. Wmieszać orzechy.

3Półlitrowe słoiki napełnić do połowy ciastem. NIE NAKRĘCAĆ na słoiki pokrywek na czas pieczenia. Uważać, aby krawędzie były czyste. Jeżeli spadło na nie trochę ciasta, starannie wytrzeć.

4Piec w temperaturze 165°C przez 45 minut. W tym czasie wysterylizować wieczka we wrzącej wodzie.

5Gdy ciasto jest gotowe, wyjąć słoiki z piekarnika, wytrzeć krawędzie i nakręcić pokrywki. Słoiki uszczelnią się podczas stygnięcia. Każdy słoik powinien wydać z siebie charakterystyczny dźwięk (kliknięcie). Po usłyszeniu takiego dźwięku pozostawić jeszcze słoik do całkowitego wystygnięcia. Nacisnąć pokrywkę – jeśli się nie ugnie, oznacza to, że słoik jest szczelny.

6Ciasto z otwartego słoika powinno być spożyte natychmiast, albo trzymane w lodówce do tygodnia.

Porcja dla:

8 osób