Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
80 min.

Jedno z najprostszych ciast na wakacyjne dni to biszkopt z czereśniami (lub malinami czy jagodami) zalanymi galaretką. Smakosze nie będą zawiedzeni 🙂

Składniki:

  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

1Biszkopt Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka dalej ubijając. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, wymieszać. Na koniec wlać oliwę i zmiksować.

3Prostokątną blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto.

4Piec ciasto przez ok. 30 minut. Ostudzić.

5Na wierzchu ostudzonego ciasta ułożyć czereśnie.

6Galaretkę rozpuścić wg. instrukcji na opakowaniu. Schłodzić ją w lodówce i gdy zacznie lekko tężeć – wylać na biszkopt. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.

Porcja dla:

12 osób