20 min.
30 min.
80 min.
Jedno z najprostszych ciast na wakacyjne dni to biszkopt z czereśniami (lub malinami czy jagodami) zalanymi galaretką. Smakosze nie będą zawiedzeni 🙂
Składniki:
- 6 jaj
- 180 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 150 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
1Biszkopt Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka dalej ubijając. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, wymieszać. Na koniec wlać oliwę i zmiksować.
3Prostokątną blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto.
4Piec ciasto przez ok. 30 minut. Ostudzić.
5Na wierzchu ostudzonego ciasta ułożyć czereśnie.
6Galaretkę rozpuścić wg. instrukcji na opakowaniu. Schłodzić ją w lodówce i gdy zacznie lekko tężeć – wylać na biszkopt. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Porcja dla:
12 osób