Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
1545 min.

Ten keks musi odstać przynajmniej 1 dzień zanim się go spróbuje. Można go przechowywać do 4 tygodni, ale trzeba go dobrze owinąć folią aluminiową. Pokrojony w grube kromki można podawać do herbaty lub kawy.

Składniki:

  • 240 g suszonej żurawiny
  • 140 g suszonych moreli, drobno posiekanych
  • 140 g rodzynek
  • 180 g mieszanej skórki kandyzowanej
  • 115 ml brandy
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 225 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem dwie keksówki.

2Jeśli suszone owoce były konserwowane z dodatkiem siarki, włożyć je do miski i polać wrzątkiem. Odsączyć i znów polać wrzątkiem. Dobrze odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi.

3Żurawinę wymieszać z morelami, rodzynkami, skórką i brandy. Podgrzać w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Odstawić, aby ostygły.

4Masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wmieszać aromat pomarańczowy.

5W oddzielnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką, solą i sokiem pomarańczowym. Wmieszać do ciasta.

6Dodać suszone owoce i pozostałą brandy. Podzielić ciasto na dwie blaszki i wygładzić wierzch.

7Piec w nagrzanym piekarniku przez 80-90 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenia. Odstawić, aby przestygło.

8W międzyczasie przygotować polewę mieszając taką ilość cukru pudru z sokiem pomarańczowym, aby powstałą gładka masa. Posmarować polewą wierzch ciasta i odstawić, by zastygła.

9Kiedy polewa zastygnie i będzie zimna, zawinąć keks dokładnie w folię aluminiową i odstawić na 1 dzień.

Porcja dla:

2 osób