25 min.
80 min.
1545 min.
Ten keks musi odstać przynajmniej 1 dzień zanim się go spróbuje. Można go przechowywać do 4 tygodni, ale trzeba go dobrze owinąć folią aluminiową. Pokrojony w grube kromki można podawać do herbaty lub kawy.
Składniki:
- 240 g suszonej żurawiny
- 140 g suszonych moreli, drobno posiekanych
- 140 g rodzynek
- 180 g mieszanej skórki kandyzowanej
- 115 ml brandy
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- 280 g cukru
- 4 duże jajka
- 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 225 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem dwie keksówki.
2Jeśli suszone owoce były konserwowane z dodatkiem siarki, włożyć je do miski i polać wrzątkiem. Odsączyć i znów polać wrzątkiem. Dobrze odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi.
3Żurawinę wymieszać z morelami, rodzynkami, skórką i brandy. Podgrzać w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Odstawić, aby ostygły.
4Masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wmieszać aromat pomarańczowy.
5W oddzielnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką, solą i sokiem pomarańczowym. Wmieszać do ciasta.
6Dodać suszone owoce i pozostałą brandy. Podzielić ciasto na dwie blaszki i wygładzić wierzch.
7Piec w nagrzanym piekarniku przez 80-90 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenia. Odstawić, aby przestygło.
8W międzyczasie przygotować polewę mieszając taką ilość cukru pudru z sokiem pomarańczowym, aby powstałą gładka masa. Posmarować polewą wierzch ciasta i odstawić, by zastygła.
9Kiedy polewa zastygnie i będzie zimna, zawinąć keks dokładnie w folię aluminiową i odstawić na 1 dzień.
Porcja dla:
2 osób