Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pyszna drożdżowa rolada z aromatycznym nadzieniem – mak, miód, rodzynki i orzechy. Rewelacyjna nie tylko na Święta.

Składniki:

  • 14 g (5 łyżeczek) drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut aż się spienią.

2Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową. Stopniowo, po jednym na raz, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.

3Stopniowo dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.

4Jeśli ciasto jest klejące, należy dodać więcej mąki. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

5W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Odcedzić. Na tym etapie można albo zmiksować mak w blenderze, albo zostawić tak, jak jest. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.

6Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.

7Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

8Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

9Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

2 osób