30 min.
30 min.
150 min.
Pyszna drożdżowa rolada z aromatycznym nadzieniem – mak, miód, rodzynki i orzechy. Rewelacyjna nie tylko na Święta.
Składniki:
- 14 g (5 łyżeczek) drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- 5,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut aż się spienią.
2Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową. Stopniowo, po jednym na raz, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.
3Stopniowo dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
4Jeśli ciasto jest klejące, należy dodać więcej mąki. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
5W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Odcedzić. Na tym etapie można albo zmiksować mak w blenderze, albo zostawić tak, jak jest. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.
6Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.
7Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
8Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
9Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
2 osób