Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Panforte to włoskie ciasto z owoców, orzechów, miodu i przypraw, które przyrządza się bez pieczenia. Doskonale smakuje z kawą lub likierem.

Składniki:

  • 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g prażonych płatków migdałów lub posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g mieszanki suszonych owoców, posiekanych
  • 100 g suszonych fig, posiekanych
  • 100 g mielonych migdałów

Przygotowanie:

1Ustawić żaroodporną miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą. Wrzucić czekoladę i stopić, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do zamrażalnika płytką okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wymieszać w dużej misce suszone owoce z figami, migdałami, kolendrą i cynamonem.

2Wlać roztopioną czekoladę do owoców. Dodać miód i starannie wymieszać.

3Wyłożyć formę dużym kawałkiem folii spożywczej tak, by jej krańce zwisały poza krawędzie formy. Nałożyć do środka ciasto i lekko przycisnąć, przykryć resztą folii. Przycisnąć dłonią, by wygładzić powierzchnię.

4Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aż lekko stwardnieje. Odwinąć z folii i wyłożyć na półmisek, odwracając. Usunąć folię, oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 12 porcji i podawać.

Porcja dla:

6 osób