20 min.
10 min.
40 min.
Panforte to włoskie ciasto z owoców, orzechów, miodu i przypraw, które przyrządza się bez pieczenia. Doskonale smakuje z kawą lub likierem.
Składniki:
- 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g prażonych płatków migdałów lub posiekanych orzechów laskowych
- 200 g mieszanki suszonych owoców, posiekanych
- 100 g suszonych fig, posiekanych
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
1Ustawić żaroodporną miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą. Wrzucić czekoladę i stopić, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do zamrażalnika płytką okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wymieszać w dużej misce suszone owoce z figami, migdałami, kolendrą i cynamonem.
2Wlać roztopioną czekoladę do owoców. Dodać miód i starannie wymieszać.
3Wyłożyć formę dużym kawałkiem folii spożywczej tak, by jej krańce zwisały poza krawędzie formy. Nałożyć do środka ciasto i lekko przycisnąć, przykryć resztą folii. Przycisnąć dłonią, by wygładzić powierzchnię.
4Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aż lekko stwardnieje. Odwinąć z folii i wyłożyć na półmisek, odwracając. Usunąć folię, oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 12 porcji i podawać.
Porcja dla:
6 osób