15 min.
35 min.
50 min.
Klasyczne niemieckie ciasto, które wygląda jak fale Dunaju. Łączy smaki wiśni, budyniu waniliowego i czekolady i łatwiej się je robi, niż Ci się wydaje!
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 słoik kwaśnych wiśni, odcedzonych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- mleko
Przygotowanie:
1Zmiksować masło aby było puszyste; stopniowo wmieszać cukier i jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny.
2Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Połowę ciasta wyłożyć do gotowej blachy.
3Rozgrzać piekarnik do 180 C.
4Pozostałą część ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć to ciemne ciasto na jasne ciasto w blasze. Za pomocą widelca wymieszać obie warstwy aby powstał efekt marmurku. Odcedzić wiśnie, rozłożyć je na wierzchu ciasta i docisnąć lekko dłonią.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
6Przygotować budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć budyń na ostudzone ciasto i na koniec polać stopioną czekoladą.
Porcja dla:
6 osób