Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Klasyczne niemieckie ciasto, które wygląda jak fale Dunaju. Łączy smaki wiśni, budyniu waniliowego i czekolady i łatwiej się je robi, niż Ci się wydaje!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 słoik kwaśnych wiśni, odcedzonych
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • mleko

Przygotowanie:

1Zmiksować masło aby było puszyste; stopniowo wmieszać cukier i jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny.

2Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Połowę ciasta wyłożyć do gotowej blachy.

3Rozgrzać piekarnik do 180 C.

4Pozostałą część ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć to ciemne ciasto na jasne ciasto w blasze. Za pomocą widelca wymieszać obie warstwy aby powstał efekt marmurku. Odcedzić wiśnie, rozłożyć je na wierzchu ciasta i docisnąć lekko dłonią.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.

6Przygotować budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć budyń na ostudzone ciasto i na koniec polać stopioną czekoladą.

Porcja dla:

6 osób