Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

To ulubione ciasto mojego męża. Soczyste nadzienie rabarbarowe z masą mleczno-jajeczną w kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 4 szklanki (500 g) rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C.

2Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć niem dno foremki. Następnie na cieście ułożyć rabarbar.

3W misce roztrzepać jajka, dodać cukier i zmiksować z mąką, wanilią, mlekiem oraz masłem. Mieszaninę wyłożyć na rabarbar, przykryć drugim płatem ciasta i zlepić brzegi.

4Piec przez 50-60 minut.

Porcja dla:

8 osób