Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
To ulubione ciasto mojego męża. Soczyste nadzienie rabarbarowe z masą mleczno-jajeczną w kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 4 szklanki (500 g) rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 3 jajka
- 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C.
2Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć niem dno foremki. Następnie na cieście ułożyć rabarbar.
3W misce roztrzepać jajka, dodać cukier i zmiksować z mąką, wanilią, mlekiem oraz masłem. Mieszaninę wyłożyć na rabarbar, przykryć drugim płatem ciasta i zlepić brzegi.
4Piec przez 50-60 minut.
Porcja dla:
8 osób