30 min.
60 min.
90 min.
Ta babka smakuje lepiej niż babka z piekarni!
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki
- 30 g (1/3 szkl.) niesłodzonego kakao w proszku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 225 g masła
- 250 g (1,25 szkl.) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tortownicę masłem. Przesiać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawić.
2W średniej misce utrzeć mikserem na wysokich obrotach masło i 1,25 szklanki cukru, aż uzyskamy lekką i puszystą masę. Zmienić obroty miksera na średnie i dodać wanilię. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierając teraz na wolnych obrotach dodawać na przemian mieszaninę z mąki i śmietanę. Rozpocząć i zakończyć dodawanie składników na mące. Ucierać tylko do momentu wymieszania.
3Polewa: w małej misce połączyć czekoladę, orzechy pekan, 1/4 szklanki cukru oraz cynamon, aby powstała kruszonka. Wlać połowę ciasta na przygotowaną foremkę. Posypać połową kruszonki. Wlać pozostałe ciasto i posypać pozostałą kruszonką. Lekko przycisnąć kruszonkę, żeby wczepiła się w ciasto. Szybko, ale delikatnie poprzecinać ciasto i kruszonkę wykonując ruchy nożem w górę i w dół. Lekko potrząsnąć fromą, aby ciasto ją dokładnie wypełniło.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Przykryć górę ciasta folią aluminiową. Kontynuować pieczenie dopóki włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta, około 20 minut dłużej. Zostawić ciasto w formie do ostygnięcia na drucianej kratce przez 30 minut. Ostrożnie poluzować boki formy. Odwrócić babkę na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Porcja dla:
14 osób