Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ta babka smakuje lepiej niż babka z piekarni!

Składniki:

  • 250 g (2 szkl.) mąki
  • 30 g (1/3 szkl.) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g masła
  • 250 g (1,25 szkl.) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tortownicę masłem. Przesiać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawić.

2W średniej misce utrzeć mikserem na wysokich obrotach masło i 1,25 szklanki cukru, aż uzyskamy lekką i puszystą masę. Zmienić obroty miksera na średnie i dodać wanilię. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierając teraz na wolnych obrotach dodawać na przemian mieszaninę z mąki i śmietanę. Rozpocząć i zakończyć dodawanie składników na mące. Ucierać tylko do momentu wymieszania.

3Polewa: w małej misce połączyć czekoladę, orzechy pekan, 1/4 szklanki cukru oraz cynamon, aby powstała kruszonka. Wlać połowę ciasta na przygotowaną foremkę. Posypać połową kruszonki. Wlać pozostałe ciasto i posypać pozostałą kruszonką. Lekko przycisnąć kruszonkę, żeby wczepiła się w ciasto. Szybko, ale delikatnie poprzecinać ciasto i kruszonkę wykonując ruchy nożem w górę i w dół. Lekko potrząsnąć fromą, aby ciasto ją dokładnie wypełniło.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Przykryć górę ciasta folią aluminiową. Kontynuować pieczenie dopóki włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta, około 20 minut dłużej. Zostawić ciasto w formie do ostygnięcia na drucianej kratce przez 30 minut. Ostrożnie poluzować boki formy. Odwrócić babkę na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porcja dla:

14 osób