15 min.
180 min.
255 min.
Łasuchy, które lubią batoniki Snickers nie mogą nie znać tego przepisu. To proste, przepyszne ciasto – znika w mig z talerzyków.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g orzeszków ziemnych, lekko pokrojonych
- 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
Przygotowanie:
1Masa toffi-orzechowa W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz.
2Otworzyć puszkę, zawartość przelać do miski i do ciepłej masy wsypać orzechy i wymieszać.
3Warstwy Krem do karpatki przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
4Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać na kostki i rozpuścić w rondelku postawionym na małym ogniu (lub nad garnkiem z gotującą wodą).
5Spód blaszki 36×24 cm posmarować masłem i położyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę toffi-orzechową, na nią masę karpatkową, krakersy i znów toffi.
6Z wierzchu polać ciasto ostudzoną czekoladą i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Porcja dla:
12 osób