Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
255 min.

Łasuchy, które lubią batoniki Snickers nie mogą nie znać tego przepisu. To proste, przepyszne ciasto – znika w mig z talerzyków.

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g orzeszków ziemnych, lekko pokrojonych
  • 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych

Przygotowanie:

1Masa toffi-orzechowa W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz.

2Otworzyć puszkę, zawartość przelać do miski i do ciepłej masy wsypać orzechy i wymieszać.

3Warstwy Krem do karpatki przygotować wg. przepisu na opakowaniu.

4Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać na kostki i rozpuścić w rondelku postawionym na małym ogniu (lub nad garnkiem z gotującą wodą).

5Spód blaszki 36×24 cm posmarować masłem i położyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę toffi-orzechową, na nią masę karpatkową, krakersy i znów toffi.

6Z wierzchu polać ciasto ostudzoną czekoladą i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

12 osób