Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszny makowiec nie tylko na świąteczny stół. Aromatyczny i niezwykle wilgotny dzięki dodatkowi startych jabłek. Polecam!

Składniki:

  • 200 g maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny, roztopionej
  • 8 łyżek kaszy mannej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g jabłek, obranych i startych na tarce

Przygotowanie:

1Mak zagotować, odcedzić na sicie i 2 razy przepuścić przez maszynkę.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić tortownicę.

3Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać zmielony mak, cały czas ucierając.

4Dodać margarynę, kaszę i proszek, dobrze wymieszać.

5Na końcu dodać starte jabłka. Dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.

6Piec przez 40-50 minut.

Porcja dla:

10 osób