Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Pyszny makowiec nie tylko na świąteczny stół. Aromatyczny i niezwykle wilgotny dzięki dodatkowi startych jabłek. Polecam!
Składniki:
- 200 g maku
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny, roztopionej
- 8 łyżek kaszy mannej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g jabłek, obranych i startych na tarce
Przygotowanie:
1Mak zagotować, odcedzić na sicie i 2 razy przepuścić przez maszynkę.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić tortownicę.
3Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać zmielony mak, cały czas ucierając.
4Dodać margarynę, kaszę i proszek, dobrze wymieszać.
5Na końcu dodać starte jabłka. Dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
6Piec przez 40-50 minut.
Porcja dla:
10 osób