30 min.
60 min.
150 min.
Wspaniałe ciasto czekoladowe z warstwą flanu i karmelu, które magicznie zamieniają się miejscami w czasie pieczenia – stąd nazwa 🙂 Jest bardzo popularne w kuchni meksykańskiej, gdzie nazywa się je też „chocoflan” albo „ciasto czekoladowe z flanem”. Piękne i pyszne!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 190 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mocnej kawy
- 200 g mąki pszennej
- 35 g (6 łyżek) kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 ml mleka pełnotłustego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 23 cm i lekko oprószyć mąką. Strząsnąć nadmiar mąki.
2Przygotować większą foremkę i nalać do niej tyle wody, aby przygotowana forma na babkę była w niej zanurzona do 1/3 swojej wysokości. Przymierzyć foremki, a następnie samą formę z wodą wstawić do piekarnika, aby się zagrzała.
3Karmel: Podgrzać masę kajmakową w mikrofalówce lub w rondelku, aż będzie płynna. Ostrożnie wlać na dno przygotowanej formy do babki, pokrywając równomiernie całe dno.
4Ciasto czekoladowe: Zmiksować masło. Dodać cukier i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko i kawę i zmiksować na kremową masę.
5Do osobnej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Miksując masę maślaną, dodawać na przemian mąkę i mleko. Odstawić.
6Flan: Do kielicha blendera dodać mleko słodzone i niesłodzone, jajka i wanilię i dokładnie zmiksować.
7Przygotowanie ciasta: Do foremki z warstwą karmelu na dnie wlać ciasto i wyrównać wierzch, aby nie było żadnych dziur (także przy brzegach foremki!).
8Na warstwę ciasta przez gęste sitko wlać masę na flan.
9Wstawić do rozgrzanej foremki z gorącą wodą i piec przez 1 godzinę. Uwaga: nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia!
10W czasie pieczenia warstwy ciasta i flanu zamienią się miejscami. Ciasto jest upieczone, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta czekoladowego wyjdzie czysta.
11Wyjąć z piekarnika i studzić przez 1 godzinę.
12Aby wyjąć ciasto z foremki należy ostrożnie przejechać cienkim nożem wzdłuż brzegów foremki, a następnie przykryć formę dużym talerzem i odwrócić do góry dnem. Przed podaniem można polać dodatkową porcją karmelu.
Porcja dla:
1 osoby