Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ten tort marchwiowy jest na wagę złota! Zawsze dostaje mnóstwo komplementów!

Składniki:

  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 400 g (2 szkl.) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.

2W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Dodać cukier, olej i jajka, a następnie miksować przez 1 minutę. Na koniec dodać marchew, ananasa, orzechy włoskie i kokos. Podzielić ciasto równo na dwie przygotowane tortownice.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w tortownicach przez 10 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

Porcja dla:

14 osób