Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Ten tort marchwiowy jest na wagę złota! Zawsze dostaje mnóstwo komplementów!
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 400 g (2 szkl.) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.
2W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Dodać cukier, olej i jajka, a następnie miksować przez 1 minutę. Na koniec dodać marchew, ananasa, orzechy włoskie i kokos. Podzielić ciasto równo na dwie przygotowane tortownice.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w tortownicach przez 10 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.
Porcja dla:
14 osób