Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ten keks można oczywiście upiec w dowolnej porze roku, ale w Święta prezentuje się najładniej. Jest pełen rodzynek moczonych w rumie i innych bakalii.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 250 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem teflonową keksówkę.

2W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wmieszać rodzynki i bakalie. (Ciasto będzie dość gęste).

3Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

4Studzić przez kilka minut w blasze, a następnie odwrócić i wyjąć z blaszki. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

10 osób