Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
200 min.

To najsmaczniejszy sernik na świecie! Pewni ludzie chcieli mi nawet zapłacić, żebym im go upiekła na Święta!

Składniki:

  • 1,5 szklanki (125 g) pokruszonych krakersów graham
  • 1/3 szklanki (65 g) białego cukru
  • 1/3 szklanki (30 g) kakao
  • 75 g masła, stopionego
  • 670 g serka śmietankowego lub serka na sernik

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wymieszać krakersy z cukrem, masłem i kakao. Wyłożyć tym dno i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Odstawić.

2zmiksować serek na gładką masę. Stale miksując, stopniowo dodawać mleko skondensowane. Dobrze razem wymieszać. Dodać wanilię i jajka i miksować na średniej prędkości, aż masa będzie gładka. 1/3 groszków czekoladowych wymieszać z 1 łyżeczką mąki (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną one na dno ciasta). Dodać groszki do masy serowej i wymieszać. Wlać masę do przygotowanej foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi groszkami czekoladowymi.

3Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozostawić ciasto w środku aby ostygło (na około 1 godzinę). Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić aby całkowicie ostygło. Wstawić do lodówki, a gdy będzie schłodzone, zdjąć brzegi tortownicy. Przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

12 osób