20 min.
60 min.
200 min.
To najsmaczniejszy sernik na świecie! Pewni ludzie chcieli mi nawet zapłacić, żebym im go upiekła na Święta!
Składniki:
- 1,5 szklanki (125 g) pokruszonych krakersów graham
- 1/3 szklanki (65 g) białego cukru
- 1/3 szklanki (30 g) kakao
- 75 g masła, stopionego
- 670 g serka śmietankowego lub serka na sernik
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wymieszać krakersy z cukrem, masłem i kakao. Wyłożyć tym dno i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Odstawić.
2zmiksować serek na gładką masę. Stale miksując, stopniowo dodawać mleko skondensowane. Dobrze razem wymieszać. Dodać wanilię i jajka i miksować na średniej prędkości, aż masa będzie gładka. 1/3 groszków czekoladowych wymieszać z 1 łyżeczką mąki (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną one na dno ciasta). Dodać groszki do masy serowej i wymieszać. Wlać masę do przygotowanej foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi groszkami czekoladowymi.
3Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozostawić ciasto w środku aby ostygło (na około 1 godzinę). Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić aby całkowicie ostygło. Wstawić do lodówki, a gdy będzie schłodzone, zdjąć brzegi tortownicy. Przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
12 osób