Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wilgotne i pyszne ciasto o bardzo bananowym smaku! Moi przyjaciele i rodzina je uwielbiają. Można je też stostować. To najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Zobacz nasz przepis video z tym ciastem!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 115 g miękkiego, brązowego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 500 g bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach 23×13 cm.

2W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą.

3W osobnej misce zmiksować masło z brązowym cukrem. Dodać jajka i rozgniecione banany i miksować, aby wszystko się dobrze połączyło. Dodać tę masę do mąki i wymieszać tylko tyle, aby suche składniki zamokły. Przelać ciasto do przygotowanej foremki.

4Piec przez 60-65 minut, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Odstawić w blaszce na 10 minut, aby ostygł, a następnie wyjąć (odwracając foremkę do góry dnem) i odstawić na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Porcja dla:

12 osób