15 min.
65 min.
80 min.
Wilgotne i pyszne ciasto o bardzo bananowym smaku! Moi przyjaciele i rodzina je uwielbiają. Można je też stostować. To najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Zobacz nasz przepis video z tym ciastem!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 115 g masła
- 115 g miękkiego, brązowego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 500 g bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach 23×13 cm.
2W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
3W osobnej misce zmiksować masło z brązowym cukrem. Dodać jajka i rozgniecione banany i miksować, aby wszystko się dobrze połączyło. Dodać tę masę do mąki i wymieszać tylko tyle, aby suche składniki zamokły. Przelać ciasto do przygotowanej foremki.
4Piec przez 60-65 minut, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Odstawić w blaszce na 10 minut, aby ostygł, a następnie wyjąć (odwracając foremkę do góry dnem) i odstawić na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Porcja dla:
12 osób