Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Orzechy i żurawinę najlepiej posiekać w robocie kuchennym – zaoszczędzi nam to sporo czasu! Ten keks jest bardzo wilgotny dzięki zawartości soku pomarańczowego.
Składniki:
- 170 g masła
- 3 szklanki (710 ml) cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 6 szklanek (750 g) mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem trzy keksówki o wymiarach 20×10 cm.
2Wymieszać masło z cukrem i jajkami.
3Przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do mokrych składników na przemian z sokiem.
4Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę i orzechy. Wymieszać i wlać ciasto do przygotowanych foremek.
5Piec przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
Porcja dla:
24 osób