Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Orzechy i żurawinę najlepiej posiekać w robocie kuchennym – zaoszczędzi nam to sporo czasu! Ten keks jest bardzo wilgotny dzięki zawartości soku pomarańczowego.

Składniki:

  • 170 g masła
  • 3 szklanki (710 ml) cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 6 szklanek (750 g) mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem trzy keksówki o wymiarach 20×10 cm.

2Wymieszać masło z cukrem i jajkami.

3Przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do mokrych składników na przemian z sokiem.

4Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę i orzechy. Wymieszać i wlać ciasto do przygotowanych foremek.

5Piec przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

Porcja dla:

24 osób