Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Wspaniałe, lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami na wierzchu! Doskonałe na każdą okazję. Jeśli nie zjemy go w przeciągu dnia, należy je wstawić do lodówki.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g śliwek
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.
2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
3Śliwki wydrylować i pokroić na ćwiartki.
4Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i skórkę cytrynową i wymieszać.
5Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do utartej masy, wymieszać. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, a na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu.
6Piec przez 40 minut, aż do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
Porcja dla:
14 osób