Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wspaniałe, lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami na wierzchu! Doskonałe na każdą okazję. Jeśli nie zjemy go w przeciągu dnia, należy je wstawić do lodówki.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g śliwek
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.

2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.

3Śliwki wydrylować i pokroić na ćwiartki.

4Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i skórkę cytrynową i wymieszać.

5Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do utartej masy, wymieszać. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, a na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu.

6Piec przez 40 minut, aż do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

Porcja dla:

14 osób