30 min.
40 min.
190 min.
Wyjątkowo smaczne ciasto na każdą okazję. Puszysty i lekki biszkopt przełożony bitą śmietaną i udekorowany truskawkami zastygniętymi w galaretce.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki truskawkowe (po 75 g)
- 2 opakowania śmietany kremówki (po 330 ml)
- 3 opakowania śmietanfixu (po 9 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 700 g truskawek, przekrojonych na pół
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i wymieszać z masą.
3Ciasto przełożyć do formy i piec przez 40 minut.
4Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do przestudzenia.
5Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem.
6Przestudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć częścią bitej śmietany. Wierzch posmarować resztą śmietany, ułożyć połówki truskawek i zalać teżejącą galaterką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Porcja dla:
16 osób