Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
190 min.

Wyjątkowo smaczne ciasto na każdą okazję. Puszysty i lekki biszkopt przełożony bitą śmietaną i udekorowany truskawkami zastygniętymi w galaretce.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki truskawkowe (po 75 g)
  • 2 opakowania śmietany kremówki (po 330 ml)
  • 3 opakowania śmietanfixu (po 9 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 700 g truskawek, przekrojonych na pół

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.

2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i wymieszać z masą.

3Ciasto przełożyć do formy i piec przez 40 minut.

4Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do przestudzenia.

5Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem.

6Przestudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć częścią bitej śmietany. Wierzch posmarować resztą śmietany, ułożyć połówki truskawek i zalać teżejącą galaterką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Porcja dla:

16 osób