30 min.
15 min.
45 min.
To fantastyczny tort dla fanów Harry’ego Pottera. Biszkopt, który ma kształt książki, przełożony kremem czekoladowym i udekorowany polewą czekoladową. Pychota!
Składniki:
- 125 g cukru
- 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 60 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 250 C. Dużą, kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2Biszkopt: żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszać stopione masło, a następnie dodać 1/2 mąki.
3W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do żółtek dodać połowę białek, pozostałą mąkę i resztę białek, i delikatnie wymieszać łyżką.
4Przelać ciasto na przygotowaną blachę i wygładzić, aby powstała warstwa o grubości 1 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
5Wyjąć ciasto z piekarnika i – odwracając blachę do góry dnem – wyłożyć na ściereczkę. Przeciąć na dwie części, jedną troszeczkę węższą od drugiej (nie więcej niż 5 mm). Od szerszej części odkroić wąski pasek. Ostudzić.
6Krem czekoladowy: czekoladę z 1 łyżką wody stopić w mikrofalówce, podgrzewając w 10 sekundowych sesjach. Po każdej sesji wymieszać. Czekolada ma być błyszcząca i gładka.
7W robocie kuchennym (lub za pomocą drewnianej łyżki) rozmieszać masło, aby było miękkie, a następnie dodać cukier puder i czekoladę. Wmieszać mleko. Gdy ciasto ostygnie, posmarować tym kremem jedną warstwę ciasta, a na tym ułożyć drugą warstwę. Z boku przykleić odkrojony wcześniej pasek ciasta, tak, aby przypominał grzbiet książki.
8Dekorowanie: w mikrofalówce stopić czekoladę z łyżką masła. Gdy czekolada się stopi, dodać pozostałe masło i mieszać, aż będzie gładka i błyszcząca. Posmarować tym cały wierzch ciasta (czyli okładkę książki), ale nie smarować boków, bo te mają przypominać kartki książki.
9Okładkę można udekorować według własnego uznania.
Porcja dla:
10 osób