30 min.
60 min.
120 min.
Pyszny, lekki deser rodem z Australii. Bezowy torcik z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Najlepsze są maliny i truskawki, ale można użyć dowolnej kombinacji owoców. Wszyscy moi znajomi zachwycają się tym deserem!
Składniki:
- 3 białka
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 i 1/4 szklanki (300 ml) śmietany tortowej (36%)
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
- 350 g świeżych malin
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem, a na nim odrysować ołówkiem dno tortownicy o średnicy 23 cm.
2W dużej misce ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowio 3/4 szklanki cukru, cały czas ubijając, aż cukier się rozpuści. Pozostały cukier wymieszać ze skrobią kukurydzianą i delikatnie wymieszać z pianą, na końcu dodając sok z cytryny.
3Bezę rozprowadzić na pergaminie, w obrębie narysowanego koła, tworząc warstwę o grubości 0,5 cm. Resztę rozprowadzić na brzegach, aby były wyżej niż środek masy.
4Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku jeszcze przez 30 minut. Po przestygnięciu beza będzie twarda na zewnątrz i trochę wilgotna w środku.
5W misce połączyć śmietanę z cukrem pudrem i ubić na sztywną pianę. Pianę wyłożyć na bezę i udekorować malinami.
Porcja dla:
12 osób