20 min.
10 min.
30 min.
Ta podawana na ciepło, lekka rolada z pysznym nadzieniem czekoladowym posmakuje każdemu. Przyrządza się ją szybko i łatwo, a podaje z kulką lodów waniliowych.
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 75 g mąki
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżka brandy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia. Jajka zmiksować z połową cukru na jasny i sztywny kogel-mogel. Powinno to zająć około 3 minut.
2Równomiernie przesiać mąkę i 2 łyżki kakao do kogla-mogla. Połączyć je dużą metalową łyżką, nie mieszając, lecz nakładając duże porcje masy żółtkowej na mąkę.
3Wlać ciasto na blachę i rozprowadzić je, aby powstał kwadrat o wymiarach około 23 × 33 cm (krawędzie nie muszą być całkiem równe). Piec przez 8–10 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste.
4W czasie gdy biszkopt się piecze, wsypać resztę cukru do rondla. Dodać 2 łyżki kakao oraz 150 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, i gotować przez 2 minuty. Zestawić z ognia. Dodać brandy, esencję waniliową i masło. Wymieszać. Postawić na bardzo małym ogniu, żeby syrop nie wystygł.
5Zwilżyć czystą ściereczkę gorącą wodą i ułożyć ją na czystym blacie. Przykryć papierem do pieczenia i nasypać na niego resztę kakao i cukru pudru, na powierzchni odpowiadającej kształtem biszkoptowi. Wyjąć blachę z biszkoptem z piekarnika i wyłożyć go na warstwę cukru i kakao.
6Zdjąć z wierzchu papier do pieczenia i odkroić przypieczone krawędzie. Nakroić ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi, w odległości około 1 cm od niej, ale nie przekrawać do końca. Nałożyć na biszkopt krem czekoladowy. Zrolować ciasto, poczynając od dłuższej krawędzi z nacięciem, wykorzystując wolny brzeg, żeby zwinąć je ciasno. Podczas rolowania pomagać sobie papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, żeby ciasto zwijało się równo. Trzymać roladę owiniętą ciasno w ściereczkę minutę.
7Zdjąć ściereczkę i papier. Posypać ciasto mieszaniną cukru i kakao, która została na papierze. Nie należy się przejmować tym, że rolada jest lekko popękana. Pokroić ząbkowanym nożem na 6 plasterków, ułożyć je na osobnych talerzykach deserowych i skropić gorącym syropem.
Porcja dla:
6 osób