20 min.
40 min.
60 min.
Do tego przepisu dobrze pasują też inne owoce typowe dla tego deseru – jest doskonały, lekki i niezbyt słodki! Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Składniki:
- 435 g świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- 80 ml (1/3 szkl.) soku pomarańczowego
- 85 g (2/3 szkl.) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
2W 20 cm kwadratowym naczyniu żaroodpornym wymieszać jagody z 3 łyżkami cukru i z sokiem pomarańczowym. Odstawić. W małej miseczce dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
3W średniej misce utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko i aromat waniliowy. Stopniowo dodawać mieszankę z mąką, mieszając od czasu do czasu by składniki się połączyły. Nakładać ciasto łyżką na mieszankę z jagodami. Postarać się przykryć tak dużo nadzienia, jak tylko się da.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy, a nadzienie będzie się gotować.
Porcja dla:
6 osób