Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Do tego przepisu dobrze pasują też inne owoce typowe dla tego deseru – jest doskonały, lekki i niezbyt słodki! Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 435 g świeżych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 80 ml (1/3 szkl.) soku pomarańczowego
  • 85 g (2/3 szkl.) mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

2W 20 cm kwadratowym naczyniu żaroodpornym wymieszać jagody z 3 łyżkami cukru i z sokiem pomarańczowym. Odstawić. W małej miseczce dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.

3W średniej misce utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko i aromat waniliowy. Stopniowo dodawać mieszankę z mąką, mieszając od czasu do czasu by składniki się połączyły. Nakładać ciasto łyżką na mieszankę z jagodami. Postarać się przykryć tak dużo nadzienia, jak tylko się da.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy, a nadzienie będzie się gotować.

Porcja dla:

6 osób